"Allò que l'artista enseya". Cursus de la BCF-Barcelona
Tornem amb una nova edició del Cursus de la Biblioteca del Camp Freudià de Barcelona amb una proposta un tant diferent i original. Lacan en el seu Homenatge a Marguerite Duras, va dir: "... el psicoanalista només té dret a treure un avantatge de la seva posició, encara que aquesta li sigui reconeguda com a tal: la de recordar amb Freud, que en la seva matèria, l'artista sempre li porta la davantera, i que no ha de fer de psicòleg on l'artista li esbossa el camí".
Doncs bé, en aquesta ocasió ens proposem endinsar-nos en les relacions de l'art amb la psicoanàlisi per abordar els textos de Freud i Lacan i establir un diàleg entre artistes contemporanis de diferents expressions i el que aquests ensenyen a la psicoanàlisi. Tal com van fer Freud i Lacan des dels seus començaments, les lectures dels clàssics i les impressions rebudes per artistes del seu temps, van deixar fortes empremtes per pensar la psicoanàlisi. Només cal recordar que Freud va extreure ni més ni menys que el seu complex d'Èdip de l'obra de Sòfocles Èdip en Colona, i que Tòtem i Tabú va ser segons Lacan, l'últim mite modern escrit per Freud. De la mateixa manera els seminaris de Lacan estan plens de referències a la literatura, el teatre, la pintura i l'escultura. Des Hamlet i Antígona, passant per la Santa Teresa de Bernini, Las Meninas de Velázquez o el quadre Dels Ambaixadors de Holbein, les freqüents referències artístiques a l'obra lacaniana, tenen tanta importància -o potser més- que les filosòfiques.
Com de costum, el desenvolupament del Cursus es durà a terme a partir de l'alternança de dos tipus d'espais: un taller de lectura de textos psicoanalítics -preferentment de Freud i Lacan- i un altre que consistirà en presentacions. En aquesta ocasió, tindrem el plaer de comptar amb la presència d'artistes per establir un diàleg amb alguns psicoanalistes membres de l'Escola Lacaniana de Psicoanàlisi, i d'aquesta manera, donar vida al postulat psicoanalític.
Us esperem a la BCFB amb aquesta estimulant proposta per a aquest 2020!
Irene Domínguez - Directora de la BCF-Barcelona
CALENDARIO
Dilluns 24 de febrer
Presentació del Cursus
“La pulsión y sus destinos” (1915) Sigmund Freud
Dolors Arasanz y Horacio Dobry
“A propósito de la sublimación”
Irene Domínguez
A les 20:30 horas
Dilluns 9 de març
“Un recuerdo infantil de Leonardo Da Vinci” (1911) Sigmund Freud
Graciela Esebbag y Celeste Sartori
A les 20:30 horas
Atenció, a partir d'aquí, les dates d'aquest Cursus han quedat suspeses per estar subjectes a la normativa de l'estat d'emergència. No obstant això, s'organitzaran en línia. Per seguir-les posar-se en contacte amb la directora de l'BCFB, Irene Domínguez, en aquest mail: irenecolocha@gmail.com
Ajornat
Conversación sobre el arte contemporáneo
Luis Bisbe – Artista y profesor de Bellas Artes en la UB
Estela Paskvan – Psicoanalista
On-line, dilluns, 27 d'abril a les 19 hs. via ZOOM
“Un recuerdo de infancia en Poesía y verdad de Goethe” (1917) Sigmund Freud
Erick González y Patricia Lombardi
On-Line, dilluns, 25 de maig a les 19hs. via ZOOM
"Homenatge a Lewis Carroll" (1966) que Jacques Lacan va escriure a propòsit de l'centenari de "Alícia al país de les Meravelles" (1865). Una trobada amb Alicia, Carroll i el text homenatge de Lacan.
Dolors Arasanz i Irene Domínguez
On-line, dilluns 22 de juny a les 19hs. via ZOOM
El que l'artista contemporani ensenya sobre l'objecte veu
Laia Estruch (Artista) i Guillem Martí (Tècnic d'accessibilitat de l'MACBA)
Conversa amb Iván Ruiz
Hi participen, Marta Gutiérrez i Regina Menéndez
Coordinació
Irene Domínguez
Directora BCFB
Informació i inscripcions: 93 207 56 19 / bcfb@elp.cat
- Horario
- A determinar