• CONTACTO

CAP A PIPOL 12: "MALESTAR EN LA FAMÍLIA"

CAP A PIPOL 12

Malestar en la família

Espai preparatori de la Comunitat de Catalunya de l'ELP

 

TALLERS

Taller 1: Malestars en la família. La transmissió d'un desig que no és anònim.

Responsables: Daniel Cena i Dolors Arasanz

El malestar a la família es fa present en els nens i adolescents d’avui a través de les seves inhibicions, símptomes i angoixes. Les dificultats amb el domini del seu propi cos, les relacions simptomàtiques amb l’altre, els fracassos en l’aprenentatge, les addiccions o els episodis d’angoixa freqüents són fenòmens que marquen una dificultat subjectiva per a inscriure’s en el simbòlic. Jacques Lacan, en el seu text Notas sobre el niño, assenyala que la família com a institució humana ha resistit el deteriorament tot i els canvis radicals que s’han produït a la civilització. La família ha sobreviscut adoptant noves formes, però complint la seva funció fonamental com a transmissora d’un desig no anònim que humanitza al nen. La qüestió que se’ns planteja és si avui les noves formes de família constituïdes continuen complint la funció de residu per a que el “cadell humà” aconsegueixi una identificació que li permeti comptar-se en l’ordre simbòlic.

Modalitat online

Dilluns 20:15h

Inici: 10 de febrer

Contacte: maridulos@yahoo.es

 

 

Taller 2: Noves configuracions familiars, bricolatges, invencions, noves parentalitats.

Responsables: Lidia Ramírez i Horacio Dobry

Lacan va pronosticar primerencament la resistència de la família a tots els intents per substituir-la. En els canvis i moviments que han afectat a la família, en els què ha anat acompanyada de nous adjectius, no deixem de constatar que “la inherència del subjecte a la família… constitueix sempre el seu accés a la profunditat del real”, tal i com Oscar Masotta va situar en el pròleg del llibre Los complejos familiares, de Jacques Lacan.

Modalitat online

Dilluns 20h

Inici: 27 de gener 

Contacte:  lidiaramirez.psi@gmail.com

 

 

Taller 3: Follies familiars: estralls, abusos, follies parentals.

Responsables: Rosa Godínez i Gemma Ribera

A partir de dos textos troncals, Asuntos de familia i Nada es más humano que el crimen de J.-A. Miller; així com les aportacions d’un “Taller sobre violència” realitzat per col·legues de la CdC, pararem atenció a les folies familiars, quan el gaudi desemboca en les seves manifestacions més perverses, o en allò boig d’un desig incert, o de la seva falla radical, que afecten el subjecte i l’empenyen a col·locar-se, en ocasions, en el lloc de víctima. Què proposa la psicoanàlisi davant aquests malestars en la família contemporània que porta el subjecte que va a l’encontre d’un un psicoanalista, sigui en una institució de tractament o en la consulta particular? Per a abordar-ho, anirem també al camp de la pràctica ran de l’experiència.

Modalitat online

Dimecres 20h

Inici: 29 de gener

Contacte: taller3locurasfamiliares.cdc@gmail.com 

 

TROBADES:

Dimarts 18 de febrer

Intervé: Pepa Freiría

Famílies d'acolliment. Entre ficció de dret i el somni d'allò natural

L'acolliment familiar és un instrument vàlid per a estudiar els moviments que es produeixen en les composicions familiars, les noves formes de malestar en la família, el lloc del nen en els deliris familiars de l'època. I, sobretot, per a explorar la dimensió no natural de la família, el seu costat invenció.

Amb quina brúixola orientar-se en aquestes institucions socials de protecció a la infància per a no quedar-se en els impasses d'un discurs educatiu conservador, que somia que tot és educable, negant la fermesa del símptoma i per a despertar del somni de les bondats “naturals” del pare i de la mare.

Acompanyen:

Oriana Novau: Alguns centellejos dels textos de preparació en blog PIPOL 12.

Irene Domínguez: Lectures de cinema entorn de la família. Breu comentari de “La casa en flames” de Dani la Orden.

 

 

Dimarts 18 de març

Primera sessió de treball dels tallers (Participen Tallers 1 i 2)

Intervenen:
Dolors Arasanz: 
Quin desig?
Lacan en la” Nota sobre el nen” diu que la constitució subjectiva d'un nen suposa la relació amb un desig que no és anònim. Però de quin desig es tracta? Quin és el lloc que el nen ocupa per a la parella dels pares? De quin mode s'acomoda en aquest lloc? En el treball amb nens pot això precisar-se amb nitidesa i en aquest cas quines són les maniobres possibles per a la intervenció?

Horaci Dobry: 
“Què fa família?”. Com afirma Eric Laurent, “allí on semblés que no hi ha família, la família insisteix”.

Modera: Carla Rojo

 

 

Dimarts 8 d'abril
Segona sessió de treball dels tallers

Intervenen:
Graciela Esebbag: “Malentès i balboteig”
“No és la família la que està en crisi, és la crisi la que està en el fonament mateix de la família”, assenyala Daniel Roy en el seu text “Pares exasperats-nens terribles”.
Una vinyeta clínica intentarà donar compte d'aquesta relació tortuosa entre el nen i els seus progenitors. I el recorregut que ha estat necessari per a introduir un canvi de posició en el subjecte.

Jorge Sosa: La “Nota sobre el nen” explicada per un cas
En la meva intervenció exposaré el cas d'un nen psicòtic, atès entre els set i els quinze anys. Aquest cas ens il·lustrarà sobre les fórmules que proposa Lacan en la “Nota sobre el nen”, especialment la que afirma que el nen psicòtic realitza sense mediació simbòlica el fantasma de la mare.

Modera: Carla Rojo

 

CALENDARIO

Dimarts 20:30h

14 de gener

18 de febrer

18 de març

8 d'abril

13 de maig

1 de juliol

 

Presencial a Barcelona, en connexió zoom amb Tarragona

C/Santa Perpètua, 10-12, Barcelona

C/Fortuny, 23, 1r, Tarragona

Horario
A determinar

Compartir

  • Compartir en Twitter
  • Compartir en Facebook

ARCHIVO DE ACTIVIDADES

Índice de categorías